The Best Box op FacebookThe Best Box op TwitterThe Best Box op Pinterest

Muziek Tijdens De Huwelijksceremonie

26 September 2014
Terug

… en toen was het stil.

 

Als ik aan een bruidspaar vraag of ze de muziek voor het huwelijk al geregeld hebben, vertellen ze vaak enthousiast dat de band of de DJ voor het feest al is geboekt. Mooi! Maar hoe zit het met de muziek voor de ceremonie? Dan vallen de meeste bruidsparen toch stil. Eh… een cd’tje met wat leuke liedjes afspelen dan maar? Wat ontzettend jammer! De ceremonie is eigenlijk het belangrijkste moment van de dag; je geeft elkaar daarbij immers het jawoord. Het is zo mooi om dat moment wat meer aandacht te geven.

 

Er zijn in de ceremonie meerdere ogenblikken waarop muziek een goede aanvulling kan zijn zoals het moment waarop het bruidspaar binnenkomt, wanneer de ringen worden uitgewisseld, als de getuigen tekenen en aan het einde van de ceremonie. Maar vergeet ook niet het moment waarop de gasten binnenkomen. Ze zijn er vaak eerder dan het bruidspaar en moeten meestal nog even wachten. Laat de gasten dan niet in de stilte wachten, maar zorg alvast voor achtergrondmuziek.

 

 

Je kunt voor live muziek bij de ceremonie uit heel wat mogelijkheden kiezen. Wil je graag een plechtige ceremonie, ga dan voor piano en zang. Wil je juist wat meer uptempo liedjes, kies dan voor gitaar en zang, eventueel gecombineerd met percussie. Je kunt ook een groepje inhuren dat a capella liedjes zingt, of juist iemand die alleen instrumentale muziek speelt. Misschien heb je zelf wel iemand in de familie die een instrument kan bespelen of kan zingen? Dat geeft helemaal een persoonlijk tintje aan de ceremonie!

 

Nog wat tips die misschien een open deur lijken, maar dat lang niet altijd blijken te zijn:

  • Houdt rekening met de ruimte. Trouw je in een kleine zaal van het gemeentehuis? Kies dan niet voor een hele band. Dat wordt erg krap qua ruimte, en is daarnaast ook vaak veel te hard.
  • Let goed op de tekst van de muziek. Ik heb bijvoorbeeld zelf al vaak de vraag gehad om “Hallelujah” van Leonard Cohen/Lisa Loïs te zingen. De tekst hiervan is eigenlijk alles behalve positief: “It’s a cold and it’s a broken hallelujah”. Hmm, beetje jammer. Inmiddels heb ik een nieuwe huwelijkstekst op dit lied gemaakt, zodat hij toch passend is. Soms kan je zelf ook kleine aanpassingen maken, waardoor een liedje nét wat beter bij jullie past.
  • Vraag van tevoren om live opnames van de band/muzikanten die bij jullie komen spelen en zingen. Zo weet je precies of het aan je wensen voldoet. Dit geldt ook als je een familielid vraagt: vertrouw niet je tante die beweert dat je nichtje zo prachtig fluit kan spelen, maar ga zelf luisteren of je het ook mooi vindt.
  • Ga je toch voor een CD? Zorg dan dat je iemand aanwijst die verantwoordelijk is voor de muziek, zodat het op tijd gestart én op tijd uitgezet wordt. Wil je dat het hele nummer afgespeeld wordt, of moet het liedje halverwege met een fade out eindigen? Goed om even samen over na te denken!

 

Al met al is het dus erg belangrijk om goed na te denken over de muzikale invulling van de ceremonie. Want de violen die je in een film altijd op de achtergrond hoort, komen er niet vanzelf!

 

Marjon Weerink

www.song-smederij.nl


Terug

Deel deze blog:


FJ Design